Kashrut

Tabule s jídlem

Kašrut je soubor židovských jídelních předpisů zakotvených v Tóře a doplněných o ustanovení přijatá rabínskými autoritami. Základem kašrutu jsou ustanovení obsažená v Tanachu. První z nich se týká rozdělení živočichů na čistá zvířata, která se mohou konzumovat, a nečistá, která jsou „hodna opovržení“ (viz Lv 11,3-27; Dt 14,4-8). Mezi zakázaná zvířata tak na příklad patří: vepř, kůň, osel, hlodavec, žralok, medvěd, jeseter, rejnok a úhoř.

Dalším důležitým ustanovením je zákaz požívání krve, která je podle židovské tradice „nositelkou života“ (viz Lv 17,10-14; Gn 9,4). Každé zvíře určené ke konzumaci tudíž musí být speciálním způsobem zabito a jeho maso zcela zbaveno krve (máčením ve vodě, nasolením apod.). Neméně významným jídelním předpisem je také zákaz míchání masitého a mléčného, který najdeme ve 2. knize Mojžíšově: „(…) Nebudeš vařit kůzle v mléce jeho matky.“ (Ex 23,19). Proto v košer domácnostech najdeme dvojí nádobí, dva dřezy a dvě lednice – jedno na masité pokrmy a druhé na mléčné.

Mezi zakázané potraviny, označované trejfe, kromě zakázaných zvířat patří i povolená zvířata v nepovoleném stavu (např. nemocná). Termínem parve se označují potraviny, které jsou takzvaně neutrální – čili mohou se jíst s masitými i mléčnými pokrmy – na příklad vejce povolených živočichů, očištěné ovoce a zelenina, nemléčné pečivo apod.

Košer potraviny, ale i restaurace, které při zacházení s potravinami dodržují zákony kašrutu, bývají označeny tzv. hechšerem, známkou vydávanou rabinátem nebo soudním dvorem (hebr. bejt din) na dobu určitou.

This website uses cookies

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services.

Allow all
Customize